Τσίπρας: «Έχουμε μεγάλη ευθύνη όταν πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο»

Τσίπρας: «Έχουμε μεγάλη ευθύνη όταν πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο»
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, για να συμμετάσχει στην έκτακτη
μίνι Σύνοδο Κορυφής που συγκάλεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.  Εκεί, βρίσκονται περισσότερες από δέκα κυβερνήσεις για να συζητήσουν το θέμα- πληγή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την προσφυγική κρίση!

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την είσοδο του στο κτίριο της Κομισιόν έκανε λόγο για μια τεράστια ανθρώπινη κρίση ενώ τόνισε πως: «έχουμε μεγάλη ευθύνη όταν πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο. Αρκετές φορές πολλοί υιοθέτησαν μια στάση, η οποία μεταφραζόταν στο να μη μεταφερθεί το πρόβλημα σε μένα...

Πρέπει λοιπόν, να υπάρχουν κοινές πράξεις. Στο τέλος του διαδρόμου υπάρχει πάντα μια είσοδος. Αν εμείς, ωστόσο δεν βρούμε μια λύση, θα είναι δύσκολο. Θα πρέπει σήμερα να βρούμε μια λύση. Έχουμε ακόμη χρόνο και θα αναλάβουμε τις απαραίτητες δεσμεύσεις».

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για την τήρηση δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς σχετικά με τους πρόσφυγες, είπε: «αναρωτιέμαι τι θα συμβεί με τις ευθύνες των άλλων χωρών. Εμείς ήδη ολοκληρώνουμε τις προσπάθειες μας σε Μυτιλήνη και Λέσβο, το ζητούμενο όμως δεν είναι τα hotspots...

Είμαστε εντός του χρονικού πλαισίου για την διεκπεραίωση των δεσμεύσεων μας καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε ολοκληρώσει τα πέντε hotspot στα νησιά. Η Ελλάδα δεν καθυστερεί, έχοντας έτοιμα τα hotspot σε Λέσβο και Μυτιλήνη και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουμε άλλα τέσσερα έτοιμα σε τέσσερα νησιά».

Την ίδια στιγμή, ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν τόνισε πως είναι ανάγκη όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν να ρίχνουν η μία το μπαλάκι στην άλλη.
 4274982536_.medium.jpg
Ο ίδιος τόνισε πως «είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθούν στο έπακρο τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης (hotspots) στην Ελλάδα, έτσι ώστε να εξεταστεί ποιοι μετανάστες χρειάζονται άσυλο και να συγχρονιστεί η Ευρωπαϊκή δράση».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο