Φανταστικές Μελιτζάνες Ιμάμ!!!

Ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά φαγητά με πολύ δυνατή γεύση…

Μια συνταγή για μελιτζάνες ιμάμ, ένα πεντανόστιμο παραδοσιακό λαδερό φαγητό Ελληνικότατο παρά το τούρκικο όνομά του…

Υλικά συνταγής
1 1/2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες ή αργίτικες
3 ξερά κρεμμύδια σε φέτες
5-6 ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες ντομάτες ή ένα κουτί κονκασέ
1 κ.σ. πελτέ
1/2 κ.γ. ζάχαρη
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες [*]
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι
τυρί φέτα θρυμματισμένη (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής
Αφαιρείτε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες και τις πλένετε . Με ένα μαχαίρι κάνετε 2 σχισμές, όχι πολύ βαθιές σε κάθε μελιτζάνα, σχηματίζοντας ένα σταυρό. Τις αλατίζετε μέσα στις σχισμές και τις αφήνετε στο σουρωτήρι για 20 λ. Μετά τις πλένετε και τις στύβετε απαλά με τα χέρια σας να φύγει το νερό.
Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε βαθύ μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε τις μελιτζάνες να θωρακιστούν από όλες τις πλευρές. Βγάζετε από το τηγάνι και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να κουζίνας να στραγγίξουν από το λάδι τους. Εναλλακτικά, αντί να τις τηγανίσετε, βάλτε τες ταψάκι στο φούρνο και ψήστε τες για 15 λ στους 190 βαθμούς.
Ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε στα κρεμμύδια και 1 κ.γ. καφέ ζάχαρη να καραμελώσουν.
Προσθέτετε το σκόρδο, τις ντομάτες, το πελτέ, τη ζάχαρη αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τη σάλτσα για 10 λεπτά να σιγοβράσει.
Τοποθετείτε τις μελιτζάνες σε ταψάκι που να τις χωράει ανοιχτές, ίσα ίσα, τις αλατοπιπερώνετε και με ένα κουτάλι τις γεμίζετε με το μείγμα των κρεμμυδιών. Τις περιχύνετε με την υπόλοιπη σάλτσα, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό και ψήνετε το φαγητό σας στους 180 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και μείνουν με το λάδι τους.

(Προαιρετικά 10 λ πριν βγάλετε το φαγητό σας από το φούρνο προσθέτετε λίγη θρυμματισμένη φέτα πάνω από τις μελιτζάνες).
[*] Αυξομειώστε τη ποσότητα του σκόρδου ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Χρησιμοποιείστε φλάσκες ή αργίτικες μελιτζάνες

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο