Κέικ με κρέμα λεμονιού

Συστατικά

300 γρ. αλεύρι
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
100 γρ. ανάλατο βούτυρο, χλιαρό , κομμένο και έξτρα για άλειμμα
60 γρ. ζάχαρη
2 αυγά χτυπημένα
περίπου 2 κ.σ. γάλα πλήρες

Για την κρέμα λεμονιού

3 αυγά
1 κρόκο
ξύσμα και χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια (150 ml χυμό)
120 γρ. ζάχαρη
75 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε μικρούς κύβους
2 κ.γ. κορνφλάουερ
5-6 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι μόνο τα φύλλα τους

Για τη σαντιγύ

330 ml κρέμα γάλακτος πάρα πολύ καλά παγωμένη
1 κ.σ. άχνη
λίγο σιρόπι βανίλιας

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για την κρέμα λεμονιού

Χτυπάμε τα αυγά και τον κρόκο μαζί σε ένα μπολ με το σύρμα και μετά τα μεταφέρουμε μέσα σε ένα μεταλλικό μπολ.
Ρίχνουμε μέσα το χυμό λεμονιού , το ξύσμα , τη ζάχαρη και το κορνφλάουερ. Βάζουμε το μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (με προσοχή όμως ώστε το νερό να μην φτάνει μέχρι το μπολ) και ανακατεύουμε σταδιακά με το σύρμα για 15-20 λεπτά μέχρι η κρέμα μας να πήξει.
Αποσύρουμε το μπολ από την κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα και το θυμάρι και το βούτυρο και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και μετά σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει τελειώς.
Για το κέικ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και μία πρέζα αλάτι και τα βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με βρεμμένη άμμο .

Προσθέτουμε τα 60 γρ. ζάχαρη και χτυπάμε για 5 δευτερόλεπτα ακόμα.
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το αυγό με 1 ½ κ.σ. γάλα και τα προσθέτουμε στο πολυμηχάνημα και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να ενωθεί σε μια ωραία ζύμη.
Αν η ζύμη μας φαίνεται πολύ ξηρή και τρίβεται εύκολα ανάμεσα στα δάχτυλά μας προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα.

Μαζεύουμε τη ζύμη σε μία μπάλα και τη βάζουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για λίγο με τα δάχτυλά μας, πολύ απαλά μέρχι να γίνει λεία. Ανοίγουμε απαλά τη ζύμη μας με αλευρωμένα ελαφρώς χέρια ή με τη βοήθεια ενός πλάστη και λίγο έξτρα αλευριού σε δίσκο πάχους 1 εκ. και διαμέτρου 23 εκ.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα ρηχό ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλά και έχουμε βουτυρώσει ελαφρά και ψήνουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα και όταν τη τρυπάμε με ένα μαχαίρι εκείνο να βγαίνει καθαρό.
Αφήνουμε σε μία σχάρα να κρυώσει και κόβουμε τη ζύμη στη μέση οριζόντια χρησιμοποιώντας ένα οδοντωτό μαχαίρι.
Σηκώνουμε το πάνω μέρος του κέικ που κόψαμε, το βάζουμε σε ένα ξύλο κοπής και το κόβουμε σε 8 τριγωνικά κομμάτια.
Βάζουμε το κάτω μέρος του κέικ σε μια πιατέλα. Δεν πειράζει αν σπάσει λίγο
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη σε σαντιγί στο μίξερ σε υψηλή ταχύτητα με το σύρμα μαζί με το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να πήξει και να "στέκεται"

Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από το κάτω μέρος του κέικ και από πάνω με ένα κουτάλι ρίχνουμε το 1/3 από την κρέμα λεμονιού (ή παραπάνω αν θέλουμε να έχει έντονη γεύση λεμονιού) και από πάνω βάζουμε τα κομμάτια κέικ που κόψαμε και πασπαλίζουμε με άχνη.
Σερβίρουμε με την υπόλοιπη κρέμα λεμονιού

Tip
Καλό είναι όταν χτυπάμε σαντιγί να βάλουμε μέσα στο ψυγείο εκτός από την κρέμα γάλακτος και τον κάδο του μίξερ και το σύρμα να παγώσουν καλά ιδίως τώρα το καλοκαίρι.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο