Ένα από τα πιο ιδιαίτερα και νόστιμα γλυκά της ελληνικής κουζίνας είναι η κλασική, ελληνική γιαουρτόπιτα

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα και νόστιμα γλυκά της ελληνικής κουζίνας είναι η κλασική, ελληνική γιαουρτόπιτα.
Η ανάλαφρη γεύση που της δίνει το γιαούρτι, την καθιστά ιδανική επιλογή γλυκού για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, παρέα με τον απογευματινό καφέ.
Υλικά

1 φλιτζάνι ζάχαρη

3/4 του φλιτζανιού βούτυρο

2 και 1/4 φλιτζανιού φαρίνα

1 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι

5 αυγά

3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Την ξυσμένη φλούδα από ένα λεμόνι

Την ξυσμένη φλούδα από ένα πορτοκάλι

1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια σε σκόνη


Πώς θα την φτιάξετε

Βήμα πρώτο- η μαρέγκα

Αρχικά, χωρίστε το ασπράδι των αυγών από τον κρόκο. Έπειτα, βάλτε τα ασπράδια στο μπολ του μίξερ μαζί με μια πρέζα αλάτι. Βάλτε το μίξερ σε λειτουργία μέχρι το μίγμα να γίνουν η κλασική μαρέγκα. Για να σιγουρευτείτε ότι η μαρέγκα σας πέτυχε, μπορείτε να κάνετε το κλασικό κόλπο:να γυρίσετε ανάποδα το μπολ για να δείτε αν πέφτει. Αν αψηφά τους νόμους της βαρύτητας, σημαίνει ότι είστε σε.. καλό δρόμο.

Βήμα δεύτερο

Σε ένα άλλο σκεύος, κοσκινίστε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και αρχίστε να τ' ανακατεύετε.

Βήμα τρίτο

Έπειτα, ανακατέψτε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη στο μίξερ για ένα τέταρτο. To μίγμα θα είναι έτοιμο όταν πάρει μια κρεμώδη και αφράτη υφή . Στη συνέχεια, προσθέστε τους κρόκους, έναν- έναν τη φορά. Πριν προσθέσετε τον επόμενο, φροντίστε ο προηγούμενος να έχει ανακατευθεί καλά με το υπόλοιπο μίγμα. Προσθέστε το γιαούρτι, την ξυσμένη φλούδα από το λεμόνι και το πορτοκάλι και τη βανίλια. Ανακατέψτε και έπειτα ρίξτε το 1/3 της ποσότητας του αλευρίου. Προσθέστε το 1/3 της μαρέγκας και ανακατέψτε με κυκλικές κινήσεις πάντα με την ίδια φορά. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία ρίχνοντας σταδιακά την υπόλοιπη ποσότητα από το αλεύρι και τη μαρέγκα.

Για το ψήσιμο

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Βουτυρώστε τον πάτο και τα πλάγια του ταψιού στο οποίο θα βάλετε το μίγμα και ρίξτε το μέσα.
Αφήστε την πίτα να ψηθεί για περίπου μία ώρα στους 170 βαθμούς. Για να δείτε αν είναι έτοιμη, βάλτε μια οδοντογλυφίδα στη μέση και στη συνέχεια αφαιρέστε τη. Αν είναι καθαρή, σημαίνει ότι μπορείτε να την απολαύσετε!

Extra tips

*Για κρεμώδη γεύση, προτιμήστε το κλασικό στραγγιστό γιαούρτι με 10%. Η λάιτ εκδοχή του δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

*Αν σας αρέσουν τα σιροπιαστά, μπορείτε να προσθέσετε σιρόπι (σε μια κατσαρόλα ανακατεύετε 2 φλιτζάνια νερό, 2 φλιτζάνια ζάχαρη, 4 κουταλιές της σούπας κονιάκ και βανίλια ζαχαροπλαστικής μέχρι να βράσουν). Αφήστε το να κρυώσει και στη συνέχεια ρίξτε το πάνω στην πίτα. Μ' αυτό το τρικ, η πίτα θα το απορροφήσει καλύτερα και θα γίνει πιο μαλακή.

Πριν την απολαύσετε, αφήστε την να κρυώσει- δεν είναι από τα γλυκά που τρώγονται ζεστά.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο