Μελιτζάνες και κεφτέδες: ρολά της μιας μπουκιάς!!!!

Μελιτζάνες και κεφτέδες: ρολά της μιας μπουκιάς!!!!

(βγαίνουν περίπου 30-35 μικρά ρολάκια)

Υλικά για τα κεφτεδάκια:
700 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι μέτριο λιωμένο στο μπλέντερ
1 μικρή ντομάτα λιωμένη στο μπλέντερ
7 κοφτές κουταλιές της σούπας βρώμη
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη με την πρέσα σκόρδου
100 γραμμάρια κεφαλοτύρι πικάντικο τριμμένο
αλάτι και πιπέρι

Υλικά για τη σάλτσα:

400 γραμμάρια ντοματοχυμό συμπυκνωμένο
100 γραμμάρια νερό
50 γραμμάρια ελαιόλαδο

Επιπλέον υλικά:
1½ κιλό μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε φέτες
ελαιόλαδο
αλάτι
Ψήνουμε τις μελιτζάνες (προετοιμασία).
Καλό θα είναι οι μελιτζάνες να είναι μικρές χωρίς σπόρια, καθώς τα σπόρια έχουν δυσσάρεστη αίσθηση στο στόμα. Τις κόβουμε σε μέτριες φέτες (όχι πολύ λεπτές, ούτε και πολύ χοντρές) και τις βάζουμε σε ένα ταψί που το έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Με ένα πινέλο τις αλείφουμε και από τις δύο μεριές με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με λίγο αλατάκι και τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στο διάστημα που ψήνονται τις γυρίζουμε μια φορά, ώστε να πάρουν λίγο χρώμα και από τις δύο μεριές. Προσέχουμε μόνο μην τις παραψήσουμε και στεγνώσουν.

Δεν χωράνε όλες οι μελιτζάνες σε ένα ταψί, γι΄αυτό θα χρειαστεί να ψήσουμε παραπάνω από μια φορές. Αυτή τη διαδικασία μπορούμε να την έχουμε κάνει από την προηγούμενη μέρα. Τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο όλες μαζί και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε.
Τώρα φτιάχνουμε τον κιμά. Βάζουμε όλα τα υλικά του σε ένα μπολ και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας, να ομογεννοποιηθεί το μίγμα.

Πλάθουμε σε μικρά οβάλ κεφτεδάκια (σαν σουτζουκάκια).
Προσέχουμε τα κεφτεδάκια αυτά να μην είναι πολύ μεγάλα. Πρέπει να χωράνε μέσα στη φέτα της μελιτζάνας, χωρίς να εξέχουν δεξιά και αριστερά. Το μέγεθος, δηλαδή , ου θα τα φτιάξουμε εξαρτάται από το πλάτος της μελιτζάνας.
Ελέγχουμε να έχουμε στη διάθεσή μας τόσες φέτες μελιτζάνας όσα είναι και τα μπιφτεκάκια μας. Χρειαζόμαστε ένα ταψί ή πιρέξ περίπου 25 x 35 εκατοστών.
Βάζουμε μέσα σε αυτό τα υλικά της σάλτσας. Δηλαδή το λάδι (50 γραμ.), το νερό (100 γραμ.) και τον ντοματοχυμό (400 γραμ).

Παίρνουμε μια φέτα μελιτζάνας και τοποθετούμε στην άκρη της ένα μπιφτεκάκι. Ρολάρουμε και τοποθετούμε το ρολάκι που φτιάξαμε στην άκρη του ταψιού, με το κλείσιμο προς τα κάτω. Κάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα υλικά (φέτες μελιτζάνας και μπιφτεκάκια). Τοποθετούμε τα ρολάκια παρατεταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς να αφήνουμε μεταξύ τους κενά.

Ψήνουμε το φαγητό στους 180 βαθμούς, σε φούρνο με αέρα, για περίπου 40-50 λεπτά. Αν δούμε ότι κατά τη διάρκεια του ψησίματος παίρνει παραπάνω χρώμα απ' ό,τι χρειάζεται, σκεπάζουμε το σκεύος μας με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Επίσης, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο